Kıymalı Kapuska Yemeğinin Çiğ Girdileri İçin Hangi Gramaj Listesinin Uygulanacağının Belirsiz Olduğu İddiası
Karar No : 2021/UH.I-1121
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2021/184360 İhale Kayıt Numaralı “Bolu İl Sağlık Müdürlüğü ve Bağlı Sağlık Tesisleri İçin 30 Aylık Malzeme Dahil Yemek Hazırlama, Pişirme, Dağıtım ve Sonrası Hizmetleri Alımı” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Bolu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 18.05.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Bolu İl Sağlık Müdürlüğü ve Bağlı Sağlık Tesisleri İçin 30 Aylık Malzeme Dahil Yemek Hazırlama, Pişirme, Dağıtım ve Sonrası Hizmetleri Alımı” ihalesine ilişkin olarak Balkan Caterıng Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin 07.05.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 07.05.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 17.05.2021 tarih ve 23394 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 17.05.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2021/868 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
…
3) Ana çiğ girdi gramaj listesinde kıymalı kapuska için iki ayrı açıklamanın yer aldığı ve söz konusu yemeğin içeriklerinin birbirinden farklı olduğu, dolayısıyla kıymalı kapuska yemeğinin çiğ girdileri için hangi gramaj listesinin uygulanacağının belirsiz olduğu, sonuç olarak idarenin yaptığı örnek menü ve ana çiğ girdi miktarı düzenlemesinin Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.2.6’ncı maddesine aykırı olduğu,
…
3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:
Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.6’ncı maddesinde “Malzemeli yemek hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere teknik şartnamede asgari iki haftalık örnek menü düzenlemesi yapılır ve bu menüde yer alan yemeklerin içerikleri ile çiğ girdi miktarları belirtilir.
…
Malzemeli yemek alımı ihalelerinde sadece iki haftalık örnek menüdeki ana girdiler ve işçilik giderleri dikkate alınarak açıklama yapılmalıdır. İsteklilerin örnek menüdeki girdiler ve işçilik gideri kullanılarak teklif ettikleri birim fiyatı açıklamaları gerekmekte olup toplam miktar ve tutar açıklaması yapılmayacaktır. Örneğin normal kahvaltı, diyet kahvaltı, ara öğün, normal yemek ve diyet yemek gibi birim fiyatları içeren bir ihalede, isteklilerin teklif ettikleri birim fiyatı; örnek menüyü ve bu menünün üretimi için gerekli işçilik tutarını kullanarak tevsik etmeleri durumunda açıklama uygun kabul edilecektir.” açıklaması,
Teknik Şartname’nin 18.5.3’üncü maddesinde “Normal yemeklerin hazırlanmasında ve pişirilmesinde kullanılacak veya sunum aşamasında verilecek gıda maddeleri aşağıdaki Tablo.32’de örnek olarak gösterilmiş olup normal yemeklerin hazırlanmasında bu tabloda belirtilen gıda maddeleri belirtilen miktarlar ile bu şartnamede yer alan diğer hükümler dikkate alınacaktır…
Kıymalı Kapuska
Et (Kemikli)
50
Gram
Lahana
200
Gram
Kuru Soğan
25
Gram
Salça
10
Gram
Yağ
10
Gram
Tuz
1
Gram
Kırmızı Biber
0,5
Gram
Kıymalı Kapuska
Lahana
200
Gram
Kuru Soğan
10
Gram
Yağ
10
Gram
Tuz
1
Gram
Kırmızı Biber
1
Gram
Et (Kemikli)
50
Gram
…” şeklinde düzenlemenin yer aldığı görülmektedir.
Başvuruya konu ihalenin Teknik Şartname’sinde, ihale konusu iş kapsamında normal yemeklerin hazırlanmasında ve/veya pişirilmesinde kullanılması öngörülen gıda çeşitleri ile gıda maddelerinin gramajlarını gösterir listenin yer aldığı görülmekte, ayrıca söz konusu listede ise iki adet kıymalı kapuska yemeği ile birlikte söz konusu iki yemeğin gramaj miktarlarının da yer aldığı görülmektedir.
Yapılan incelemede, idare tarafından ihale konusu iş kapsamında normal yemeklerin dağıtımının öğlen ve akşam yemek öğünleri esas alınarak aylık örnek menü oluşturulduğu, söz konusu menülerde ise “kıymalı kapuska” yemeğinin herhangi bir öğünde ya da günde verilmeyeceğinin görüldüğü, dolayısıyla anılan Şartname düzenlemesinde iki adet farklı gramajlara sahip “kıymalı kapuska” düzenlemesi yer almasının teklif vermeye engel nitelikte olmadığı, diğer bir ifadeyle, ihaleye teklif verecek olan istekli olabileceklerin, aylık örnek yemek menülerinde yer alan yemekleri ve bunlara ilişkin belirlenen gramajları esas alarak tekliflerini hazırlayabilecekleri anlaşılmış olup, başvuru sahibinin bu yöndeki iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.