
Yemek İhalesinde Patlıcan Girdisinin Gramajının Tereddüt Oluşturduğu İddiası
Karar No : 2021/UH.I-1121
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2021/184360 İhale Kayıt Numaralı “Bolu İl Sağlık Müdürlüğü ve Bağlı Sağlık Tesisleri İçin 30 Aylık Malzeme Dahil Yemek Hazırlama, Pişirme, Dağıtım ve Sonrası Hizmetleri Alımı” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Bolu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 18.05.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Bolu İl Sağlık Müdürlüğü ve Bağlı Sağlık Tesisleri İçin 30 Aylık Malzeme Dahil Yemek Hazırlama, Pişirme, Dağıtım ve Sonrası Hizmetleri Alımı” ihalesine ilişkin olarak Balkan Caterıng Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin 07.05.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 07.05.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 17.05.2021 tarih ve 23394 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 17.05.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2021/868 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
4) Teknik Şartname’nin gramaj listesinde yer alan et sote hünkâr beğendili yemeği açıklamasında “patlıcan (büyük patlıcan) 200 gr” yazdığı, ancak patlıcan evsafına ilişkin açıklamada, “patlıcanların kemer patlıcan olarak orta boyda alınacağı” belirtildiği, bu çerçevede patlıcan girdisinin hangi boyda kullanılacağının çelişki oluşturduğu,
…
4) Başvuru sahibinin 4’üncü iddiasına ilişkin olarak:
Teknik Şartname’nin 18.5.3’üncü maddesinde “ Normal yemeklerin hazırlanmasında ve pişirilmesinde kullanılacak veya sunum aşamasında verilecek gıda maddeleri aşağıdaki Tablo.32’de örnek olarak gösterilmiş olup normal yemeklerin hazırlanmasında bu tabloda belirtilen gıda maddeleri belirtilen miktarlar ile bu şartnamede yer alan diğer hükümler dikkate alınacaktır…
Et Sote Hünkar Beğendili
Büyük Patlıcan
100
Gram
Un
10
Gram
Süt
50
Mililitre
Kaşar Peyniri
10
Gram
Et (Kemikli)
150
Gram
Kuru Soğan
10
Gram
Salça
10
Gram
Yağ
15
Gram
Kekik
0,5
Gram
Karabiber
0,5
Gram
Tuz
1
Gram
…” düzenlemesi yer almaktadır.
Teknik Şartname’nin “Hizmet sunumunda üretilecek yemek ve Kahvaltıların Üretiminde Kullanılacak Gıda Maddelerinin Teknik Özellikleri” başlıklı 24’üncü maddesinde “…28.Patlıcan
• Patlıcanlar 1 ’inci kalite ve piyasada mevsimin en iyi cins taze körpe ve tabii rengini almış kemer patlıcanlarından olacaktır.
• Çürük, ezik, pörsük, soluk renkte, çamurlu, bayat, kırağı çalmış, acı gün vurmuş olmayacaktır. Renkleri yeşil ve mor olmayacaktır.
• Patlıcanlar orta büyüklükte olacaktır.
• Dolmalık istenildiğinde patlıcanlar bu işe elverişli 2 dolma çıkacak büyüklükten fazla ve bir dolmalıktan kısa ve ince olmayacaktır.
• Patlıcanlar temiz ambalajlar içerisinde getirilecektir…” düzenlemesi yer almaktadır.
Yukarıda aktarılan doküman düzenlemelerinden, başvuruya konu ihalede verilecek yemeklerden birisi olan “Etli Sote Hünkâr Beğendili” yemeğinin içeriğinde kullanılacak patlıcan miktarı ile patlıcanın hangi tür evsafa sahip olmasına gerektiğine ilişkin olarak düzenlemelerin yapıldığı görülmektedir.
Başvuru sahibinin iddiasında belirtmiş olduğu, söz konusu yemeğin içeriğinde “200 gr patlıcan” kullanılacağına ilişkin olarak bir düzenlemenin yapılmadığı, bahsi geçen yemekte kullanılacak olan patlıcan gramaj miktarının “100 gr” olduğunun açık olduğu, öte yandan ise anılan gıdanın niteliklerinde gramaj miktarının öngörülmediği, bu itibarla yukarıda tabloda yer alan gramaj miktarları esas alınarak yemeğin hazırlanmasının mümkün olduğu değerlendirilmiş olup, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.