Erik Ve Vişne Kompostolarında Kullanılacak Meyvelerin Taze Mi Kuru Mu Olacağının Net Olarak Belirlenmediği İddiası
Karar No : 2021/UH.I-1121
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2021/184360 İhale Kayıt Numaralı “Bolu İl Sağlık Müdürlüğü ve Bağlı Sağlık Tesisleri İçin 30 Aylık Malzeme Dahil Yemek Hazırlama, Pişirme, Dağıtım ve Sonrası Hizmetleri Alımı” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Bolu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 18.05.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Bolu İl Sağlık Müdürlüğü ve Bağlı Sağlık Tesisleri İçin 30 Aylık Malzeme Dahil Yemek Hazırlama, Pişirme, Dağıtım ve Sonrası Hizmetleri Alımı” ihalesine ilişkin olarak Balkan Caterıng Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin 07.05.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 07.05.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 17.05.2021 tarih ve 23394 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 17.05.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2021/868 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
…
5) Teknik Şartname’nin gramaj listesinde yer alan vişne hoşafı ve erik hoşafı çiğ girdileri için vişne ve erik olarak; vişne ve erik kompostosu çiğ girdilerinin de vişne ve erik şeklinde düzenlendiği, söz konusu çiğ girdilerin taze veya kuru olduğunun belirli olmadığı, taze erik ve taze vişne ile kuru erik ve kuru vişne fiyatları arasında farklılıklar olduğu, ancak ihale dokümanı bu konuda açık olmadığından sağlıklı teklif hazırlanmasının mümkün olmadığı,
…
5) Başvuru sahibinin 5’inci iddiasına ilişkin olarak:
Teknik Şartname’nin 18.5.3’üncü maddesinde “ Normal yemeklerin hazırlanmasında ve pişirilmesinde kullanılacak veya sunum aşamasında verilecek gıda maddeleri aşağıdaki Tablo.32’de örnek olarak gösterilmiş olup normal yemeklerin hazırlanmasında bu tabloda belirtilen gıda maddeleri belirtilen miktarlar ile bu şartnamede yer alan diğer hükümler dikkate alınacaktır…
Vişne hoşafı
Vişne
40
Gram
Şeker
40
Gram
Erik hoşafı
Erik
40
Gram
Şeker
40
Gram
Vişne Komposto
Taze Vişne
50
Gram
Şeker
50
Gram
Erik Komposto
Taze Erik
50
Gram
Şeker
50
Gram
…” düzenlemesi yer almaktadır.
Yukarıda yer verilen Şartname düzenlemesinde, ihale konusu iş kapsamında kullanılacak yemek reçeteleri ile bunların içeriğinde kullanılacak gıda niteliklerinin yer aldığı görülmektedir.
Bu itibarla vişne ve erik kompostonun içeriğinde kullanılacak olan vişne ve eriğin taze olarak belirtildiği, diğer yandan vişne ve erik hoşafının oluşumunda kullanılacak olan ana çiğ girdinin vişne ve erik olarak düzenlendiği, başvuru sahibinin iddia ettiği bu hususa ilişkin olarak 07.05.2021 tarihli ve E-66554330 sayılı idarenin cevabi yazısında ise “Vişne ve erik hoşaflarının reçetelerinde kullanılacak meyveler kuru erik ve kuru vişne olacaktır.” şeklinde ifadelerin yer aldığı görülmektedir.
Yukarıda yer verilen tespitler çerçevesinde, erik ve vişne kompostolarına ilişkin olarak “taze” şeklinde bir belirleme yapıldığı, diğer yandan hoşaflara ilişkin olarak ise idarenin “erik/vişne” şeklinde bir belirleme yapmasının “kuru” şeklinde anlaşılabileceği, kaldı ki erik ve vişne kompostolarının gramajlarında yer alan miktarlar ile vişne ve erik hoşaflarının içeriğinde kullanılacak olan gıdaların gramaj miktarlarının farklı olduğu, dolayısıyla daha az gramaj miktarının olduğu erik ve vişne hoşaflarında kullanılacak gıdaların “kuru” niteliğinde olduğunun anlaşılabileceği değerlendirilmiş olup başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.