Tatlının Hazırlanmasında Kullanılması Gerekli Olan “Yumurta” Ana Çiğ Girdisinin Net Olarak Düzenlenmemiş Olduğu İddiası
Karar No : 2021/UH.I-1121
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2021/184360 İhale Kayıt Numaralı “Bolu İl Sağlık Müdürlüğü ve Bağlı Sağlık Tesisleri İçin 30 Aylık Malzeme Dahil Yemek Hazırlama, Pişirme, Dağıtım ve Sonrası Hizmetleri Alımı” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Bolu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 18.05.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Bolu İl Sağlık Müdürlüğü ve Bağlı Sağlık Tesisleri İçin 30 Aylık Malzeme Dahil Yemek Hazırlama, Pişirme, Dağıtım ve Sonrası Hizmetleri Alımı” ihalesine ilişkin olarak Balkan Caterıng Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin 07.05.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 07.05.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 17.05.2021 tarih ve 23394 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 17.05.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2021/868 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
6) Teknik Şartname’nin dondurmalı brownie tatlısı çiğ girdilerinde 114 gram yumurta kullanılacağı düzenlendiği, ancak porsiyonda 2 adetten fazla yumurta kullanımının olacağı, dolayısıyla söz konusu gramajın çok yüksek olduğu ve Teknik Şartname’de belirtilen bu tatlının bu gramajla üretilmesi mümkün olmadığı,
…
6) Başvuru sahibinin 6’ncı iddiasına ilişkin olarak:
Teknik Şartname’nin 18.5.3’üncü maddesinde “ Normal yemeklerin hazırlanmasında ve pişirilmesinde kullanılacak veya sunum aşamasında verilecek gıda maddeleri aşağıdaki Tablo.32’de örnek olarak gösterilmiş olup normal yemeklerin hazırlanmasında bu tabloda belirtilen gıda maddeleri belirtilen miktarlar ile bu şartnamede yer alan diğer hükümler dikkate alınacaktır…
Dondurmalı Brovnie
Yumurta
114
Gram
Şeker
25
Gram
Kakao
2
Adet
Yoğurt
15
Gram
Un
27
Gram
Kabartma Tozu
0,75
Gram
Vanilya
0,6
Gram
Süt
50
Mililitre
Nişasta
1,5
Gram
Dondurma(sade)
45
Gram
Çikolata Soslu Brovnie
Yumurta
1/4
Gram
Şeker
25
Gram
Kakao
2
Adet
Yoğurt
15
Gram
Un
27
Gram
Kabartma Tozu
0,75
Gram
Vanilya
0,6
Gram
Süt
50
Mililitre
Nişasta
1,5
Gram
…” düzenlemesi yer almaktadır.
Yukarıda aktarılan Teknik Şartname düzenlemesinde, “Dondurmalı Brovnie” tatlısının ana çiğ girdilerinden birisi olan “yumurta”nın gramaj miktarının “114” gr olduğu görülmekte, aynı tarz tatlıya ilişkin olarak anılan Şartname’de “Çikolata Soslu Brovnie” tatlısının yer aldığı ve söz konusu tatlının ana çiğ girdilerinden birisi olan “yumurta” ana çiğ girdisinin gramaj miktarının “1/4” olduğu anlaşılmaktadır.
İdarenin şikayete cevap yazısında ise “Dondurmalı Brovnie reçetesindeki yumurta 1/4 adettir.” şeklinde açıklamanın yapıldığı görülmüştür.
İstekli olabileceklerin yemek hizmet alımı ihalelerinde doküman düzenlemelerini detaylı şekilde incelemeleri sağlıklı teklif oluşturmalarını sağlamaktadır.
Bu itibarla, başvuruya konu ihalede, başvuru sahibinin iddiasında belirtmiş olduğu, tatlının hazırlanmasında kullanılması gerekli olan “yumurta” ana çiğ girdisinin; “114” gr değil ¼ adet olacağının; aynı Teknik Şartname’nin gıda maddeleri için belirtilen miktarlar kısmında, bazı “tatlı” yemeklerinin içeriğinde de kullanılan “yumurta” ana çiğ girdisinin adet olarak düzenlenmesi ve iddia konusu “dondurmalı brovnie” tatlısının muadili olan “Çikolata Soslu Brovnie” tatlısında yumurta miktarının “1/4” olarak kullanılmasından ötürü bu alanda faaliyet gösteren basiretli tacir niteliğini haiz istekli olabilecekler tarafından öngörülebilmesinin mümkün olduğu anlaşıldığından, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.