Şartnamede Düzenlenmiş Olan Teknik Özelliklerinin Tek Bir Validatörü İşaret Ettiği İddiası
Karar No : 2021/UH.II-1277
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2020/718306 İhale Kayıt Numaralı “Akıllı Ücret Toplama Sistemi İşletim” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından 22.01.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Akıllı Ücret Toplama Sistemi İşletim” ihalesine ilişkin olarak Karbil Yazılım ve Bilişim Teknolojileri Ticaret Anonim Şirketi’nin 18.01.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 21.01.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 01.02.2021 tarih ve 5208 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 01.02.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur. 07.05.2021 tarihli ve 2021/MK-183 sayılı Kurul kararı gereğince yapılan incelemeye aşağıda yer verilmiştir.
Başvuruya ilişkin olarak 2021/212-01 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
11) Teknik Şartname’nin 15.2. maddesinde yer alan validatör teknik özelliklerinin tek bir validatörü işaret ettiği, aynı Şartname’nin 15.2.14. maddede yer alan “Validatör tanımları araç/istasyon tanımlayıcı cihazı üzerinden yapılabilecektir Bu araç/istasyon tanımlayıcı cihazı validatör üzerinde olmayacaktır.” düzenlemesinin E-Kent Geçiş Sistemleri ve Biletleme Teknolojileri Anonim Şirketi’ne ait validatörleri işaret ettiği ve ihaleye teklif vermeyi imkânsız hale getirdiği, aynı gerekçe ile Teknik Şartname’nin 15.2.15. maddesinin de çıkartılması gerektiği,
…
Başvuru sahibinin 11’inci iddiasına ilişkin olarak:
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Teknik şartname” başlıklı 16’ncı maddesinde “(1) İşin teknik ayrıntılarını ve şartlarını gösteren bir teknik şartname hazırlanarak ihale dokümanına dahil edilir. Teknik şartnamelerde belirlenecek teknik kriterlerin, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olması, rekabeti engelleyici hususlar içermemesi ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlaması zorunludur.
(2) Teknik şartnamede, varsa ulusal ve/veya uluslararası teknik standartlara uygunluğu sağlamaya yönelik düzenlemeler de yapılır. Bu şartnamede teknik özelliklere ve tanımlamalara yer verilir. Belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilemez ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilemez. Ancak, ulusal ve/veya uluslararası teknik standartların bulunmaması veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmaması hallerinde “veya dengi” ifadesine yer verilmek şartıyla marka veya model belirtilebilir.” hükmü,
Teknik Şartname’nin “Talep Edilen Validatörlerin ve Sürücü Kontrol Panellerinin Teknik Özellikleri” başlıklı 15.2’nci maddesinde “15.2.1. Donanım Listesi Tablosu’nda sayısı belirtilen validatörler (Turnike Validatörü, Validatör) en az aşağıda belirtilen teknik özellikleri sağlayacaktır.
15.2.2. Validatör işlemcisi en az 600 Mhz olacaktır.
15.2.3. Validatör üzerinde en az 256 Mbyte boyutunda ve en az DDR tipinde RAM hafızası olacaktır.
15.2.4. Validatör üzerinde en az 512 Mbyte NAND Flash ya da eMMC hafızası olacaktır.
15.2.5. Validatör üzerinde en az 8 Gbyte SD Flash hafıza olacaktır.
15.2.6. Validatör üzerinden Linux, Android, Windows Embedded işletim sistemlerinden herhangi bir tanesi olacaktır.
15.2.7. Validatör üzerinde en az 100 Mbps Ethernet portu bulunacaktır.
15.2.8. Validatör en az 3 G bağlantı hızını destekleyecektir.
15.2.9. Validatör üzerinde en az 2 adet USB portu bulunacaktır.
15.2.10. Validatör üzerinde kablosuz bağlantı özelliği (802.1 lb/g) olacaktır.
15.2.11. Validatör üzerinde en az 1 adet SİM kart yuvası bulunacaktır.
15.2.12. Validatör üzerinde en az 2 adet SAM kart yuvası bulunacaktır.
15.2.13. Validatör üzerinde GPS/GLONASS bulunacaktır.
15.2.14. Validatör tanımları araç/istasyon tanımlayıcı cihazı üzerinden yapılabilecektir. Bu araç/istasyon tanımlayıcı cihazı validatör üzerinde olmayacaktır.
15.2.15. Validatör üzerinde ISO/IEC 14443A ve ISO/IEC 14443B standardı ile uyumlu tüm temassız kart tiplerini okuyup yazabilen, ISO 18092 standardına göre NFC desteği ve EMV L1 sertifikası olan kart okuyucu bulunacaktır. Bu okuyucu harici veya dâhili olabilecektir.
15.2.16. Validatörün her bir İzmirimKart için işlem süresi 1 (bir) saniyenin altında olmalıdır. Bu süre içine en fazla 1.000.000 (bir milyon) satırlık kara liste kontrolü, Akıllı Ücret Toplama Sistemi İşletim Hizmeti Teknik Şartnamesi 500.000 (beş yüz bin) satırlık beyaz liste kontrolü, EMV işlemleri, web dolum kontrolü ve benzeri işlemler dâhil olacaktır.
15.2.17. Validatör üzerinde en az 4.3” en fazla 7” boyutlarında renkli ekranı olacaktır. Bu ekranın panel tipi LCD, LED veya IPS olacaktır.
15.2.18. Validatör üzerinden en az 4 adet renkli LED ikaz ışıkları bulunacaktır.
15.2.19. Validatör üzerinde en az 2 (iki) kanal ve en az 4 (dört) W hoparlör bulunacaktır. Ses kanallarından 1 (bir) tanesi validatörden dışarı çıkış olarak ayarlanacak ve bu kanaldan otobüs içi veya dışına bilgilendirme yapılabilecektir. Diğer kanal validatörün içindeki hoparlöre bağlanacaktır. Bu kanal üzerinden de sesli bilgilendirmeler yapılacaktır.
15.2.20. Validatör üzerinde pil destekli saat bulunacaktır. Bu saat merkezi bir servis aracı ile sürekli güncellenecek ve tüm validatör saatlerinin senkron olması sağlanacaktır.
15.2.21. Validatörler 24V DC güç beslemesi ile çalışacaktır.
15.2.22. Otobüslere takılacak validatörlerde, sürücünün validatörü kontrol edip gerekli yapılandırmaları yapabilmesi için validatörler dokunmatik ekran özelliğine sahip olacak veya validatörler, validatörler ile birlikte eşgüdümlü olarak çalışacak üzerinde tuş takımı bulunan harici bir sürücü kontrol paneli ile birlikte teklif edilecektir.
15.2.23. Validatörlerin harici sürücü kontrol paneli ile birlikte teklif edilmesi durumunda, validatör üzerinden yapılması talep edilen sefer başlatma, akaryakıt alım başlatma vb. işlemlerin sürücü kontrol paneli üzerinden yapılması kabul edilecektir.
15.2.24. Validatörlerin harici sürücü kontrol paneli ile teklif edilmesi durumunda, teklif edilecek sürücü kontrol panelleri en az mevcut EÜTS’de bulunan sürücü paneli teknik özelliklerinde olacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerine göre Teknik şartnamede, varsa ulusal ve/veya uluslararası teknik standartlara uygunluğu sağlamaya yönelik düzenlemeler yapılabileceği, belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilmeyeceği ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilmeyeceği, ancak, ulusal ve/veya uluslararası teknik standartların bulunmaması veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmaması hallerinde “veya dengi” ifadesine yer verilmek şartıyla marka veya model belirtilebileceği anlaşılmaktadır.
Başvuru sahibi tarafından Teknik Şartname’nin 15.2’nci maddelerinde yer alan düzenlemelerin tek bir validatörü işaret ettiğinin iddia edildiği, ancak iddiada bir firma unvanından bahsedilmesine karşın, söz konusu validatörün hangi marka ya da hangi model olduğunun belirtilmediği, ilaveten Teknik Şartname’nin anılan maddesindeki koşullardan hangisinin ve hangilerinin belli bir markayı/modeli işaret ettiğinin belirtilmediği, ayrıca iddiaya konu edilen Teknik Şartname’nin 15.2.14’üncü maddesinde “Validatör tanımları araç/istasyon tanımlayıcı cihazı üzerinden yapılabilecektir. Bu araç/istasyon tanımlayıcı cihazı validatör üzerinde olmayacaktır.” düzenlemesinin yer aldığı, söz konusu düzenlemede validatör tanımlarının araç veya istasyon tanımlayıcı cihazı üzerinden yapılabileceğinin belirtildiği ve tanımlayıcı için seçenek sunulduğu dikkate alındığında başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.