Karar No : 2021/UH.I-1712
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2021/462997 İhale Kayıt Numaralı “2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Uygulaması Kapsamında Bulunan ve Ailesi SYDV’den Yardım Alan 1500 İlkokul/Ortaokul/Ortaöğretim ve Özel Öğrencisine 18 Taşıma Merkezi Okulda 182 İş Günü Bir Öğün Öğle Yemeği Verilmesi İşi” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
İvrindi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 02.09.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Uygulaması Kapsamında Bulunan ve Ailesi SYDV’den Yardım Alan 1500 İlkokul/Ortaokul/Ortaöğretim ve Özel Öğrencisine 18 Taşıma Merkezi Okulda 182 İş Günü Bir Öğün Öğle Yemeği Verilmesi İşi” ihalesine ilişkin olarak Balyemek Yemek Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin 26.08.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 27.08.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 03.09.2021 tarih ve 40282 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 03.09.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2021/1452 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
8) Gramaj başlığı altında normal yemeklerin ihtiva edeceği malzemelerin çiğ olarak cins ve miktarlarını gösterir listede yer alan kuru soğan, patates, kabak, maydanoz, marul, yeşil soğan ve irmik gibi ürünlere ait yemek yapımında kullanılacak ürünler esvafı adı altında herhangi bir teknik özellik belirtilmemiş olduğu, düzenlemenin bu haliyle eksik ve mevzuata uygun olmadığı,
9) Teknik Şartname’nin gramajlar bölümünde yer alan yemek menülerinde margarine yer verilmiş olmakla birlikte, margarine ait her hangi bir teknik özellik belirtilmemiş olmasının teklif hazırlamada belirsizliğe ve farklılığa yol açabileceği, bu durumun sağlıklı teklif hazırlamaya engel teşkil ettiği,
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
6) Başvuru sahibinin 8 ve 9’uncu iddialarına ilişkin olarak:
İhale konusu işe ait Teknik Şartname’nin “Öğlen Yemeği Menüsü” başlıklı 11’inci maddesinde normal yemeklerin ihtiva edeceği malzemelerin çiğ olarak cins ve miktarlarını gösterir listeye yer verilmiş ve yemek yapımında kullanılacak malzemenin evsafı da açıklanmıştır.
Teknik Şartname incelendiğinde, normal yemeklerin ihtiva edeceği malzemelerin çiğ olarak cins ve miktarlarını gösterir listede yer alan kuru soğan, patates, kabak, maydanoz, marul, yeşil soğan, irmik ve margarine ilişkin teknik özellik belirlemesinin yapılmadığı görülmüştür. Bununla birlikte, söz konusu malzemelerin genel kullanıma yönelik malzemeler olup özel nitelikli malzemeler olmadığı, bu itibarla söz konusu malzemelerin teknik özelliklerine ayrıca yer verilmemiş olsa dahi ihale konusu iş veya benzer işlerle iştigal eden basiretli bir tacirin maliyet hesaplamasını yaparak teklifini hazırlamasının mümkün olduğu anlaşıldığından, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.