Yılı 2018
Dairesi 6
Karar No 700
İlam No 21
Tutanak Tarihi 14.11.2019
Fiyat Farkı
…..Belediyesinde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım işleriyle ilgili hakediş ödemelerinde, fiyat farkı hesaplamalarında yemek bedeli istisna tutarının dikkate alınmadığı görülmüştür.
4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına ilişkin Esasların “İşçilik maliyetlerindeki değişiklik” başlıklı 6’ncı maddesinde; İhale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılmasının öngörüldüğü işçilikler için, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca çalıştırılan işçinin idari şartnameye göre ihale tarihi itibarıyla hesaplanan brüt maliyeti ile uygulama ayındaki brüt maliyeti arasındaki farkın, 5 inci madde uygulanmaksızın ödeneceği veya kesileceği belirtilmiştir.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun “Prime esas kazançlar” başlıklı 80 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde; “Ayni yardımlar ve ölüm, doğum ve evlenme yardımları, görev yollukları, seyyar görev tazminatı, kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödeme, keşif ücreti, ihbar ve kasa tazminatları ile Kurumca tutarları yıllar itibarıyla belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları, işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgari ücretin % 30’unu geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payları tutarları, prime esas kazanca tabi tutulmaz.” denilmek suretiyle, aylık sigorta primine esas kazancın hesaplanmasında nelerin dikkate alınmayacağı belirlenmiştir.
Sigorta Primlerinin Hesabına Esas Tutulacak Kazançların Aylık Tutarının Tespitinde Nazara Alınmayacak Olan Yemek Parası ile Çocuk ve Aile Zamlarının Günlük ve Aylık Tutarlarının Tespitine İlişkin Tebliğ’in 4 üncü maddesinin (a) bendinde; “506 sayılı Kanunun yukarıda açıklanan madde hükmünün uygulanmasında, sigortalılara yemek parası adı altında yapılan ödemelerin işyerinde veya müştemilatında yemek verilmemesi şartıyla fiilen çalışılan gün sayısı dikkate alınarak 16 yaşından büyükler için her yıl belirlenen günlük asgari ücretin %6’sının yemek verilecek olan gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak miktarının aylık sigorta primine esas kazançların hesaplanmasında dikkate alınmaması, dolayısıyla bu tutardan sigorta primi kesilmemesi,
…
Uygun görülmüştür.” denilmektedir.
Tebliğ hükmü gereğince; günlük asgari ücretin %6’sının yemek verilecek gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunan tutarın prime esas kazancın hesaplanmasında dikkate alınmaması gerekmektedir.
Söz konusu işlerin Sözleşmelerinin “Fiyat farkı ödenmesi ve hesaplanması şartları” başlıklı 14.2’nci maddelerinde;
“Bu sözleşme kapsamında yapılan işler için fiyat farkı hesaplanacaktır. Verilecek fiyat farkının hesabı 31.08.2013 gün ve 28751 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına ilişkin Esaslar” hükümlerine göre yapılacaktır.
…” hükmü yer almaktadır.
İşlere ait Teknik Şartnamelerinin 25.3.2’nci maddesinde, personelin tamamına aylık 26 gün üzerinden (sözleşmesine göre günlük … TL, …. TL veya …. TL) yemek bedeli ödenmesi hüküm altına alınmıştır.
Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerinin değerlendirilmesinde fiyat farkı hesaplarında, günlük asgari ücretin %6’sının yemek verilecek olan gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak miktarın prim hesabında dikkate alınmaması gerekmektedir.
Fiyat farkı hesaplamalarında; asgari ücret arttığı için yemek bedeli istisna tutarı da artmış olduğundan dolayı, artan yemek bedeli istisna tutarı kadar yüklenici prim maliyetine katlanmadığından (yemek bedeli istisna tutarının artışından dolayı daha az miktarda prim yatırdığından) …. TL kamu zararına neden olunmuştur.
Sorumluların gönderdikleri savunmalardan kamu zararı tutarı … TL’nin …. TL’sinin tahsil edildiği kalan …. TL’nin de tahsil edileceği anlaşılmıştır.
Bu itibarla,
…. TL’nin,
…. TL’si …. makbuzlarla ahizlerinden tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına,
Kalan tahsil edilmeyen ….. TL’nin,
…. TL’sinin Harcama Yetkilisi (Kültür İşleri Müdür V.- Hakedişi Düzenleyen) …. ve Gerçekleştirme Görevlileri (Memur) …. ile (Belediye Başkan Y.- Hakedişi Onaylayan) ….’a,
…. TL’sinin Harcama Yetkilisi (Sosyal Destek Hizmetleri Müdür V.-Hakedişi Düzenleyen) …. ve Gerçekleştirme Görevlileri (Memur) …. ile (Belediye Başkan Y.- Hakedişi Onaylayan) …..’a,
müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 53’üncü maddesi gereğince hüküm tarihinden itibaren işleyecek faizi ile ödettirilmesine,
oy birliğiyle karar verildi.